PARAULES D’AMOR

“Rajoy donarà el sí a C’s” (El Periódico de Catalunya, 15.8.2016)

En aquests dies tumultuosos, en què acompanyant la sorra de la platja, se’ns fiquen per les orelles proclames demanant acords polítics, propostes de festeig i matrimoni no sols entre semblants, sinó fins i tot entre races i espècies diferents, penso que cal tenir present la capacitat de compliment de les propostes que aparentment s’acceptin. Algú pot pensar que el PP s’esforçarà en aclarir la corrupció? Algú pot pensar que cap partit tradicional farà un pas per consolidar una llei electoral més justa, en la que perdi rellevància el clientelisme rural?

Acudim a la història. Pensem en el que es va dir d’un altre gallec conegut. Quan els generals rebels es reuniren, al setembre de 1936, plantejant donar el poder absolut a Franco, el veterà general Cabanellas parlà així: “No sabeu el que heu fet, perquè no el coneixeu com jo, que l’he tingut sota les meves ordres a l’Àfrica. Si li doneu Espanya, creurà que és seva i no deixarà que ningú li prengui, durant la guerra, després d’aquesta, i fins a la seva mort”. I així fou. Potser aquí no serà així en el cas de l’actual president en defuncions, encara que sí perduraran les seves vacances, físiques i mentals. Però sí que es podria aplicar a l’obsessió del PP, representant el veritable poder a l’ombra, per mantenir-se en la seva funció d’empènyer la població a la servitud.FRANCO 1

I per a fer això, no dubtarà en prendre els compromisos que faci falta, amb la confiança de que no els complirà, i que la població, degudament alliçonada i abaltida, no els hi ho tindrà en compte. Com va dir el corresponsal del New York Herald Tribune, John Whitaker, sobre el mateix personatge esmentat abans, comentant la seva capacitat de no obrir-se, de dissimular les veritables intencions, crucial en el procés de presa del poder, enfront de rivals més eloqüents i menys retorçats:: “No he trobat mai una persona tan poc sincera[1]. Us sona?

[1] Cites del llibre sobre la No Intervenció durant la Guerra d’Espanya: GRELLET, Gilbert: Un été impardonnable. Paris, Albin Michel, 2016. Pàgines 260 i 175 respectivament.

About: antoni


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.