SINOPSI Fill de la memòria

FILL DE LA MEMÒRIA

SINOPSI

En Francesc rep una invitació per participar en un homenatge al seu pare biològic, que mai ha conegut, i de qui no en sap pràcticament res. Ell treballa a França, com a director d’una empresa pertanyent al seu pare adoptiu, allunyat de qualsevol record de les seves arrels.

En paral·lel, el lector va coneixent la biografia d’aquest pare, anomenat Raspall al seu petit poble del Penedès, des de la seva joventut a Miralta, fins al seu passatge a França arran de la fi de la guerra civil i les posteriors vicissituds durant la contesa mundial.

Finalment l’homenatge no es fa, però retalls d’informació que li van arribant, fan anar creixent l’interès d’en Francesc per un món fins aquell moment ignorat, alhora que descobreix racons foscos de la família d’adopció. El pas del Pirineu, els camps d’internament, els contactes amb la Resistència, la depuració a França, són fets de la vida del seu pare que són desconeguts per ell, però no pel lector, que va seguint en paral·lel l’evolució de les dues èpoques: els anys quaranta del pare i els vuitanta d’en Francesc.

La presa de consciència d’alguns fets de l’època, el descobriment parcial de la figura del pare i el seu entorn, així com el contacte amb el món dels exiliats a França, aniran bastint una nova personalitat, filla de la memòria, que prendrà cos en un final inesperat.

Personatges de ficció inserits en fets històrics contrastats, ens faran viure l’emoció d’aquells moments i així, potser, ens aportaran llum sobre alguns dels dubtes vigents encara avui en dia.