MÉS COLL DE LLI

Agraïm molt l’aportació d’en Albert Riu, d’Olesa de Montserrat, que ens fa arribar les seves recerques sobre els fets del Coll de Lli. Aquí els podeu llegir.

Vaig començar a interessar-me pels successos del Coll de Lli durant el gener i febrer de 1939 a partir de la lectura d’El setè camió, d’Assumpta Montellà, ara fa uns deu anys. Us passo aquí algunes reflexions al respecte, tretes de les meves recerques i experiència personal visitant els llocs dels fets.
El famós setè camió no era el del tinent Blasi, sinó l’últim que va sortir de la mina, segons explica el president Azaña al seu amic Ossorio i Gallardo des de l’exili. Li diu que es va topar amb un camió estimbat darrere Can Barris en direcció al Coll de Lli. Fins i tot en diu el lloc exacte (“en unos prados a la izquierda antes que repeche la cuesta camino del puerto”). Intrigat, vaig visitar el lloc i després d’examinar el camí, vaig deduir que només podia ser un punt on hi havia un petit barranc. Després de demanar permís al propietari del terreny i, efectivament, vaig trobar restes d’un vehicle. No podia ser un altre punt car la resta del camí és ben plà excepte aquest punt.

A la esquerra: camió accidentat. A la dreta: forn de calç

Encara més: a la pàgina 172 de l’esmentat llibre, un testimoni parla de que es va trobar or en un forn de calç pel camí de Can Barris. Doncs bé, aquest forn antic és just al costat de les restes del camió que havia vist. Malauradament, d’or no en vaig trobar.
També hi ha un altre mite a desmentir. Es diu que el camió va anar a passar pel Coll de Lli perquè havien bombardejat el pont d’Agullana, i això és fals.
Segons he sabut, el tinent Blasi va arribar a Les Illes portant les coses a peu el dia 9 de febrer, i després un altre carregament amb mules al dia següent (pàgines 149 i 150). Segons la llegenda, hi anaven passant lingots d’or i també obres d’art, que segons es diu anaren trobant els llenyataires i els excursionistes, al llarg dels anys següents. Fins m’han dit d’uns francesos que fa 30 anys que hi van a buscar tresors, i crec que són uns que algunes vegades, en les meves excursions pel terme, m’he trobat.
Seguint amb les incògnites, en passo unes quantes:
Sembla que es va poder treure el cotxe de Martínez Barrio, ja que Companys va arribar a dalt amb ell. Penso que possiblement, a l’anar amb tants mossos, el van poder apartar.
Segurament es van trobar a la ratlla fronterera amb Negrin que ja tornava.
Però queden encara algunes incògnites més:
Si el setè camió es va estimbar el dia 5, perquè van trigar quatre o cinc dies a passar (potser la gestió de les mules no va ser fàcil).
Quin era el camí que van fer practicable els soldats?
El Coll de la Manrella no existia, però ni havia un caminet de muntanya: Hi va passar gent per allà?
Què va passar amb tots els cotxes de la comitiva de Companys abandonats al port?
Segueix havent-hi or enterrat?
Potser no ho sabrem mai.

About: antoni


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.