A L’ALTRA BANDA -6.10.1934

Això es va inflant. Cada cop resulta més difícil prendre’s amb un mínim de credibilitat el que uns i altres diuen sobre el procés, la DUI, els drets i els deures, la legalitat i la il·legalitat. Així que, avui 6 d’octubre del 17,  potser sigui oportú recordar el que va dir un intel·lectual i polític català i republicà, respecte als fets succeïts el 6 d’octubre de 1934. Serveixi de commemoració i reflexió. No ho comentem, només demanem que, assossegats per un instant, pensem les seves paraules.

 

“A una i altra banda, a Madrid i també a Catalunya, hi havia uns homes que, per interessos purament de partit o, millor dit, de grup, o bé per interessos personals o pel que sigui, posaven tot el seu esforç en augmentar aquests conflictes, i aprofitant-se’n, creient que el desengany que els conflictes poguessin portar a la massa de la població catalana, havia de facilitar en darrer terme la consecució dels seus fins.
      De fer una organització defensiva, a la qual els elements netament catalanistes de totes les tendències estaven disposats a entrar, es passa a donar totes les facilitats perquè l’atac es produeixi i a donar al poble la seguretat que l’atac es va a produir de manera imminent. Es posa així al país en un estat d’alarma, d’alarma d’esperit. Al mateix temps, els situats a l’altra banda, preveient les coses que poden passar a Catalunya i interessats a què passin, fomenten a certa premsa de Madrid un ambient contrari a Catalunya… Es una cosa semblant a l’esperit bèl·lic que es manifesta en determinats Estats: es fa una mena de cursa d’armaments a l’objecte d’avançar-se els uns als altres, creient cadascú que serà l’altre el que atacarà i creient a la vegada en la mala fe del veí. Potser una de les posicions de bona fe més primària és de creure que sempre a l’altra banda hi ha algú que es prepara per fer-nos mal. L’actitud d’estar sempre amb la temença del que puguin fer els veïns és d’aquelles que produeix més conflictes i situacions que no tenen solució”.

Declaracions de Lluis Nicolau d’Olwer, al Consell General d’Acció Catalana Republicana del 28 d’abril del 1935, sobre els fets del 6 d’octubre de 1934. (El Govern de la Generalitat davant el Tribunal de Garanties Constitucionals. Edicions La Publicitat. Barcelona, 1935) Pàg. 12 i 13.

About: antoni


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.