HOMENATGE A JOSEP FONTANA

Ens ha deixat un gran historiador, en Josep Fontana. Volia fer-li un humil homenatge, i no se m’acut res més que llegir les seves sàvies paraules i reproduir-les aquí.

En el seu llibre Historia: anàlisis del pasado y proyecto social (Austral. Barcelona, 2013. Pàg. 275. Publicat inicialment per Crítica, el 1982), malgrat els anys passats, trobarem moltes idees que crec plenament vigents en els convulsos dies que vivim. Ens diu, per exemple:

És missió de l’historiador contribuir a estudiar quines són les causes d’aquest present que no s’assembla en res al futur que ens van prometre fins fa poques dècades, per esbrinar on es va torçar el rumb del progrés o quina era la mentida que va portar a aquestes profecies fallides”.

Un clar al·legat en favor de mirar enrere per conèixer l’ara i poder corregir el rumb del futur. És el que jo mateix em proposo, amb tota la meva modèstia i manca de nivell. Si els “testos s’assemblen a les olles”, per entendre aquestes serà bo mirar i analitzar aquells. Ben al revés del que els demagogs populistes d’avui ens proposen: Fixar un futur ineludible (fet de retalls dels somnis), per portar-nos-hi sense pensar en experiències viscudes o vicàries.  Diu Virgili (Eneida, 4,65): Heu, vatum ignarae mentes! (Ai, que ignorants són els endevins).

Mestre Fontana, gràcies per tot el que ens heu donat, gràcies per la vostra honradesa i capteniment, gràcies per la vostra valentia.

About: antoni


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.