LA CRISI PERFECTA

Ha costat, però crec que a base de cops hem anat aprenent en què consisteix la crisi. No s’acabarà mai; el gran capital (els altres rics són només paràsits d’ell) li han agafat el truquet. Provocar més i més deute, amb préstecs cada cop més Impossibles de pagar. Presentar com a única salvació el recapitalitzar els bancs, i anar traient d’ells els cèntims utilitzats, ja que en són els propis accionistes. I mentrestant, anar espellant les classes mitges i baixes, aquelles que en els últims anys havien anat agafant excessiu protagonisme i una alegria que les allunyava del seu veritable destí: produir a baix cost i menjar-se el que produïa.

A l’Edat Mitja, l’Església va exercir un paper semblant, amb paral·lelismes actuals que cal remarcar. Uns dogmes (avui, el mercat), unes pràctiques (el consum), esbombolats per la cúria (FMI, BM) i amb organismes repressors (Agències de qualificació), mantenien la teoria de l’obediència, el sacrifici, la docilitat com a via per arribar a una vida millor a l’altre món. Els fons (butlles, col·lectes, donacions), revertien en una major pompa i parafernàlia, que s’utilitzava per presentar el dogma de tal manera que semblés vingut d’un nivell superior incontrovertible. Ara, el altre món vindrà el dia que s’acabi la crisi, o sigui, al meu entendre, mai.

About: acistero


One thought on “LA CRISI PERFECTA”

  1. Crec que dius bé que la crisi no s’acabarà. Aquest és un tema difícil i simplificar pot ser una forma de crear-se una nova realitat- es a dir una ficció. Sense estar-ne molt segur, opino que la cisi actual és una crisis de deute. El podem tenir a nivell personal o social (paisos sencers). A nivell personal, fins a cert punt, depen de cadascú entrar o no a la roda de demanar prèstems, sobre tot si no són per menjar, tanmaix aquest prestems probablement no els donin ningú. També poden ser a nivell global, paisos sencers, que s’utilitzen per fer accions per acconseguir vots i així arribar i mantenir-se en el poder, en aquest cas estem en front d’un problema de partits politítics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.