LA CONSTITUCIÓ DEL 2015

esperanza1La nostra Carta Magna, com el monarca, han envellit i coixegen, cada cop la cama dreta fa més el ruc. Ara, d’un costat, ara de l’altre, es van traient temes que grinyolen, i que per actualitzar-los caldria modificar alguns capítols de la Constitució.

Sense voler ser exhaustiu, alguns dels que estan sortint sovint a la superfície són:

– L’estructura judicial, a tots els nivells, però començant per un catatònic Tribunal Constitucional, molt desprestigiat.

– El sistema autonòmic. Més enllà de pactes, conxorxes i regatejos, és evident que cal repensar-lo a fons.

– El sistema electoral. Des de les pròpies demarcacions, avui basades en les “províncies”, fins a les llistes obertes o no; una major representativitat, proporcionalitat i relació polític-ciutadà.

– La monarquia, el seu paper en el context democràtic i fins i tot la seva pròpia raó d’existir.

– El Senat i les seves funcions.

– Les Corts i el seu funcionament, que necessita obrir-se molt més al ciutadà.

– Les consultes populars.

– El paper de l’Església, els seus recursos i influència.

I tants d’altres. El canvi és imprescindible.Y no només d’algun article, sinó que per que sigui coherent, s’hauria d’iniciar un procés que portés a una nova constitució adaptada a la realitat actual.

A l’any 1978 no hi havia telèfons mòbils ni internet; faltava una dècada per que emetessin algunes televisions privades; l’exèrcit encara covava el 23 F, que esclataria un parell d’anys després; i el rei no coixejava. Això sí, es començaven a desvetllar petits brots, com el de la despenalització de l’adulteri (!). Avui, trenta tres anys després, fins i tot hi ha Intereconomia; s’ha legalitzat el matrimoni entre persones del mateix sexe i l’exèrcit fa tasques humanitàries. Sí, Espanya i les comunitats autònomes que la formen han canviat molt. Les regles del joc s’haurien doncs d’adaptar a la societat actual. No perquè ens ho diu una senyora teutona, sinó perquè estem convençuts de que volem avançar, amb pas ferm, en pau i concòrdia. I no hi ha més vía de tenir una guia clara i comprensiva: la CONSTITUCIÓ DEL 2015, aprofitant les eleccions i evitant així perllongar més aquesta agonia.

“Realment” (és un dir) hi ha necessitat d’unitat. Alguns dels articles sobre aquest tema a l’enllaç:

NECESSITAT D’UNITAT

About: acistero


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.