AZAÑA – Homenatge

Motivat pel menyspreu que el trasllat del seu bust  a les Corts m’ha produït, reflexiono sobre el paper que don Manuel va exercir en la política espanyola. Ell, amb el seu prestigi, amb el feble suport d’un partit petit, va mantenir la presidència de la II República en els anys de la Guerra Civil. La seva figura d’intel·lectual per sobre de les guerres de guerrilles partidistes. Va dir Malraux, que el va conèixer, que un intel·lectual és algú per a qui els problemes polítics són problemes morals. En aquest sentit Azaña va ser un gran intel·lectual i un gran polític, malgrat el resultat final del cop d’estat feixista.  

Es podria extrapolar la situació als temps actuals? Ho dubto. Dubto que algú amb un perfil semblant arribés ni tan sols a vicesecretari del que fos. Els càrrecs del govern (central o autonòmic) s’atorguen en funció de les lluites maquiavèl·liques i fratricides a l’interior del partit. Seria la senyora Ortega vicepresidenta de Catalunya si no formés part d’UDC i estigués beneïda pel sempitern Duran Lleida? Serien alguns ministres, ministres si el seu nomenament no obeís a les correlacions de poder entre l’Opus, els legionaris i altres pústules pseudopolítiques? Són per a ells problemes morals les retallades i la seva aplicació en un sol dels segments de la població? Per Azaña ho eren.

Com humil homenatge, em permeto incloure en les meves pàgines (Textos en castellano) un fragment de la meva novel·la CAMPO DE ESPERANZA, on es narren els darrers moments d’Azaña i el seu enterro. Gràcies, don Manuel, per la vostra integritat i exemple.

En una humilde ataúd de madera sin barnizar, Azaña, el político distante, aristocrático, líder sin base, el entregado presidente, el último punto de referencia para tantos que apreciaban su postura digna, su ecuanimidad llevada al desprecio por el día a día barriobajero de tantos políticos.

About: acistero


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.