60.000 PEL CANVI

esperanza2COMENTARIS ALS RESULTATS DE L’ENQUESTA ATD (Ahora Tu Decides)

 Davant el detallat informe (http://www.ahoratudecides.es/index.php/resultados/) sobre els resultats de l’enquesta (que us vaig anunciar en un minipost), a la que varen respondre més de 60.000 persones, em sorgeixen els següents comentaris:

La difusió es va fer en un àmbit marcadament alternatiu, com ho demostra el resultat de la pregunta:  Et sents identificat amb l’esperit 15M? = 82,05%. Aquesta  deriva fa que sigui un bon instrument per conèixer les preferències d’un sector de la població i no de la ciutadania en general. Tot i això, el nombre de respostes es queda curt si pensem en la motivació i actitud del col·lectiu esmentat, potser degut a una insuficient promoció i “viralitat”.

De les respostes majoritàries, es dedueix una claríssima voluntat de canvi global:

                Desitges canviar el model polític, econòmic i social? = 93,61%

Però a l’hora de definir les eines per assolir una via “no-institucional” no aconsegueix, en cap de les opcions proposades, arribar al 50% de consens. En canvi, per la via “institucional”, un 80,40% optarien per la formació d’una nova formació política o agrupació d’electors, senyal  de com a quallat el missatge del “tots són iguals i cap de bo”, afirmació que caldria analitzar serenament.

Entre els procediments per assolir un canvi de model polític, econòmic i social, un 90,75% entenen que caldria una major participació del poble en un procés constituent, de manera interactiva entre els responsables del canvi i la ciutadania.

Baixant ja al detall, les modificacions suggerides a l’actual sistema representatiu són les que assoleixen un major grau de coincidència entre els participants, en especial, les opcions:

Reforma de la llei de transparència política i mesures anticorrupció = 94,40%

Eliminació dels privilegis (pensions, dietes…) dels polítics = 93,36%

Reforma de la llei de partits (finançament, democràcia interna…) = 91,66%

 

Entre les propostes de canvi de la llei electoral, hi ha una neta preferència pel sistema proporcional 98,05%, en una ponderació pura (91,92%)

Quan s’encara les mesures de millora econòmica i social, també apareixen altes coincidències en la majoria de propostes,. Per sobre del 90% hi ha:

Jutjar els alts directius de banca i polítics corruptes = 94,05%

Reforçar la lluita contra el frau fiscal = 92,57%

Incrementar la inversió en R+D+i = 93,08%

Major progressivitat fiscal = 91,40%

Programa de transició energètica, vers les renovables = 90,18%

 

Finalment, trobem també altes coincidències respecte a Europa, en el cas de:

Establir fons europeus que garanteixin les prestacions de drets socials = 92,14%

Garantir l’accés als bens públics (aigua, energia, aliments, vivenda, internet) = 91,93%

Per concloure, i anant a les opcions menys votades, es poden trobar algun avis a navegants, o sigui, els partits que poguessin pensar recollir algunes de les propostes:

No ho ha acord en com hauria de ser la millor via per canviar el model polític, econòmic i social, on només el 58,12% opta per combinar la via institucional i la no institucional (i en aquest segon cas, cap de les mesures arriba al 50%)

Tampoc hi ha una coincidència clara en dir quines plataformes actuals (com les marees de colors, DRY o la PAH) es preferiria que s’adherissin a una eventual nova formació política. Només les marees verda (educació) i blanca (sanitat) superen el 60%.

Si mirem quina forma d’estat es prefereix, tampoc hi ha una definició clara, sent la més votada l’opció federal (51,19%). Més coincidència hi ha en optar per la República, amb un 84’60%.

I per acabar, sobre temes d’actualitat, destaquen els pocs vots sobre si es vol que es reconegui el dret a l’autodeterminació de les comunitats, amb un 47,14% (tenint en compte que els participants de les comunitats històriques sumen més del 50%, destacant com a més nombrosa Catalunya amb el 17,54%), i el percentatge de partidaris de continuar a l’euro i la UE, però canviant les condicions d’integració econòmica i social (61,17%)

En fi, un gran esforç, un exercici de reflexió i de democràcia participativa, amb suficients respostes, esbiaixat per tractar-se majoritàriament de gent amb accés a internet i obert a propostes d’aquest tipus (difícilment gent de militància més de “dretes”, com els votants del PP (3,21%), CiU (2,33%) o PNB (0,44%)). Personalment, valoro l’esforç d’iniciar una pràctica que es trobava a faltar al nostre país, i que espero no sigui flor d’un dia, utilitzada per adornar algun balcó predeterminat.

About: antoni


One thought on “60.000 PEL CANVI”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.