PACTE FISCAL FA 76 ANYS

Tinc sentiments contraposats respecte al ja famós PACTE FISCAL. Per una banda, és de justícia que es vagin adaptant els intercanvis entre comunitats a l’evolució de la situació i nivells de riquesa. Però per l’altra, coneixent el “panyo”, veig que és una estratègia de distracció per part de CiU, que cremarà molta gent de bona voluntat i patriotisme, per l’afany d’ocultar les destrosses d’unes retallades injustes i discriminatòries davant una eventual contesa electoral.

Bé, fet el comentari, segueixo com homenatge als que hi dediquen hores i esforços a aquesta tasca inviable (“no hay dinero” és el mantra d’aquell gnom matusser que es diu Montoro). D’acord amb la idea del bloc, passo a relatar uns fets no gaire coneguts de 1936, en els primers mesos de la guerra. Hi poso el text de l’excel·lent llibre de José Angel Sánchez Asiain, amb els meus comentaris en cursiva.

“El esfuerzo de financiación que (la Generalitat) se estaba viendo obligada a hacer, era progresivamente creciente. Por otra parte, la recaudación de impuestos estaba bajando sustancialmente. Era próximo el momento en que la Generalitat no podría atender sus compromisos. Entonces recurrió a la Delegación de Hacienda del Estado en Barcelona planteando los déficit de financiación (lo del Pacte Fiscal no és cap invent d’avui)…. Tarradellas solicitó con carácter de urgencia 50 millones de pesetas… y otros 30 millones de francos a situar en París para financiar las materias primas que Cataluña necesitaba… Y también solicitaba que se facultara a la Generalitat para adquirir divisas hasta la cantidad de 100 millones de pesetas para financiar las compras que necesitaba la industria catalana…

Los servicios de información catalanes (en tenim ara, per detectar les atzagaïades que fan “els altres”?) interceptaron un telegrama del Tesoro de Madrid a Hacienda en Barcelona, ordenándole el inmediato traspaso al Banco de España de 373 millones de pesetas oro, y 1.060 de plata. Cuatro días después, interceptó un segundo telegrama exigiendo la ejecución de la orden dada anteriormente…

La reacción de la Generalitat a lo que consideraba un engaño fue violenta y fulminante… Tarradellas decidió apropiarse de todas las oficinas del Banco de España en Cataluña y de todos sus activos (la veritat, no veig el Mas-Colell amb aquests pebrots). El decreto de 27 de agosto de 1936 acordaba que, a partir de esta fecha, el Departamento de Finanzas de la Generalitat asumía el control directo de las sucursales del Banco de España en Barcelona, Tarragona, Gerona, Lérida, Reus y Tortosa.

Una vez consumado este acto (la referencia sexual no és banal) hubo conversaciones, mucha tensión e intercambio de negociadores, pero la Generalitat ya había dispuesto de los fondos inmediatamente después de ocupar las oficinas. Un segundo decreto de 28 de agosto, apoderaba al Consejero de Economía para instrumentar las operaciones pedidas con anterioridad al Gobierno central y no aceptadas por éste”.

Fins aquí la cita[1] que espero us sigui font de reflexió. Per part meva, només una: Nadie la tocó (o potser tots la varen tocar massa, la pasta) y entre todos la mataron. La guerra es perdria al cap de dos anys i mig, i centenars de milers de morts. Amén.



[1] SANCHEZ ASIAIN, José Angel. La financiación de la Guerra Civil española. Ed. Crítica. Barcelona. 2012. Pàg. 346

About: acistero


2 thoughts on “PACTE FISCAL FA 76 ANYS”

  1. Jo també tinc aquest sentiment contraposat, respecte al Pacte Fiscal. I és que son massa vegades les que, amb un motiu o un altre, els nacionalistes dels dos signes inicien una agra disputa amb la finalitat de distreure el personal i deixar en un segon terme la qüestió principal. És més, crec que és una estratègia pactada.

    Molt interessant la cita del llibre de Sánchez Asiaín. És demostra, una vegada mes, que el govern central únicament està disposat a negociar quan es troba en inferioritat de condicions i no té més remei. En cas contrari, imposa la seva voluntat amb el molt castís: por cojones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.